2013-2014 ADLİ YIL AÇILIŞI BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 3.09.2013 | Okunma Sayısı: 3991

 
 

2013- 2014 Adli Yılının, şehrimize, ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa adalet, barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Geçen yıl aramızdan ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor ve aramızdan ayrılan meslektaşlarımıza da ve Sivas Barosuna katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Atatürk "İstiklal, İstikbal, Hürriyet her şey adaletle kaimdir." Sözleriyle adaletin ehemmiyetini vurgulamıştır. Toplumlarda devlete duyulan ihtiyaç, adalete olan ihtiyaca bağlı olarak gelişmiştir. Devletler ancak hukukun üstünlüğü esası üzerine kurulursa daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar.

Hukukun üstünlüğü, bu kuralları koyan ve uygulatan devletin ve uygulayıcıların üstünlüğü olarak algılanmamalıdır. Sivas Barosu, kurulduğu günden bugüne demokrasi, insan haklan, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, kurum ve kurumlarını savunmuş, bu ilkelerin yenileşmesini ve gerçekleşmesi için mücadele etmiştir. Bu ilkeler toplumsal, eşitlik, kardeşlik, huzur ve refahın temelini oluşturmaktadır. Hukuk devleti olmanın ön şartı toplumda hukuk bilincinin yerleşmesini ve hukuka saygı duyulmasıdır. Hukuk devletinde yaşamak isteyen herkes bu konuda kendisini sorumlu ve görevli saymalıdır. Hem Anayasamızda, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesin de düzenlenen ve teminat altına alınan adil yargılanma hakkı hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur. Silahların eşitliği ilkesi, savcının delillere eriştiği anda savunmanın da delillere erişmesini emreder. Türkiye uygulamasında; avukat, dosya ve delilleri bırakın, soruşturma aşamasını, kimi davalarda kovuşturma aşamasın da dahi erişmekte güçlük çekmekte ve halka tam anlamıyla erişememektedir. Adli yargılanma ile silahların eşitliği ilkelerine göre hakim, savcı ve avukatların eşit muhatap olarak kabul görmesi gerekir.

Uzun süren tutukluluk süreleri ve hazırlanan iddianamelerin akabinde beraat ile sonuçlanma oranı halkın hukuka güvenini sarsmaktadır. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Yargı bağımsızlığının en önemli özelliği de savunma ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir. Anayasamızın 2. Maddesinde de belirtilen demokratik hukuk devletinin en önemli göstergelerinden biri, savunmaya verilen değerdir. Bu nedenle savunmayı temsil eden avukatların önemi; sadece avukatlık mesleği bakımından değil, adil yargılanma, adaletin gerçekleşmesi ve kamu yaran ile de doğrudan bir bağ içinde olup yargının bağımsızlığı savunma ile değer ve anlam kazanmaktadır.

Anayasa Mahkemesi kararlarında vurgulandığı üzere, güçlü ve bağımsız savunma mesleği, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin, hukuksal uzlaşmanın, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın güvencesi olup, bu değerler ancak savunmayı temsil eden bağımsız avukatlarla teminat allına alınabilir.

Barolar siyasi partiler gibi çalışmamalıdır. Barolar öncelikle kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleridir. Barolar resmi idarenin muhalifi ya da muadili değildir. Barolar hükümetler ile restleşme makamları değildir. Halka ve mesleğe hizmet makamlardır. Çekişme ve çatışma kültürü değil, iletişim ve uzlaşma kültürü önceliği olmalıdır.

Dileğimiz insan Hakla ihlallerinin yaşanmadığı, temel hak ve hürriyetlerin yaşandığı, barış, kardeşlik ve huzurun hakim olduğu yeni bir adli yılın yaşanmasıdır. 2013-2014 Adli Yılının başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm yargı mensuplarına hayırlı ve uğurlu olmasını diler, geçtiğimiz sürede aramızdan ayrılanlara Cenab-ı Haktan rahmet dilerim.

Saygılarımla

Av. Muharrem ELİŞ
Sivas Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

22.01.2025
AV. FATİH SEVİM
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.