BAROLAR VE AVUKATLAR KAMUNUN VİCDANIDIR!
Tarih: 14.05.2020 | Okunma Sayısı:
921
ALTERNATİF BARO, ÇOKLU BARO YA DA BAROYA KAYIT ZORUNLULUĞUNUN KALDIRILMASI DÜŞÜNCESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ!
Altını çizerek ifade etmek isteriz ki; bir Cumhuriyet kurumu olan Barolar demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde; Cumhuriyetin vazgeçilmez değerlerine sahip çıkacak oluşumların başında gelir. Bu nedenle Baroların kurumsal kimliği üzerinden değişiklik yapma düşüncesi ile; baroları parçalama ya da yok etme gayesi hukuk devletinin temel ilkelerini zayıflatma, yok etme düşüncesinden farksız olup böyle bir amaca fırsat verilmemesi için tüm hukukçuların ve baroların, amaca uygun şekilde topyekun tepki vermesi ve de mücadele etmesi zarurettir.
Anayasada yerini bulan ve kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu olan Barolar, gerek Anayasa, gerek 1136 sayılı kanunun 76. maddesi ile hukuki himaye ile güvence altına alınmış kurumlardır. Bu özellikleri nedeniyle ile çoğu sivil toplum kuruluşlarından farklıdır. Nitekim 5237 satılı TCK m.6/d fıkrası gereği “Yargı görevi yapan deyiminden; yüksek mahkemeler ve adlî, idarî ve askerî mahkemeler üye ve hâkimleri ile Cumhuriyet savcısı ve avukatlar” şeklinde düzenlenmiştir. Nitekim Avukat, yargı görevini icra eden kişi olarak açıkça tanımlanmıştır.
Yine 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesinde Avukat; “yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder” olarak tanımlanmıştır. Kanun gereği yeterli sayıda avukatın bir araya gelmesi ile de kişilik kazanan Barolar ise kanun gereği bağımsız Tüzel Kişiliğe sahip kamu kurumlarıdır.
Türkiye Barolar Birliği ise 1136 sayılı Kanunun m.109 kapsamında, tüm Baroların katılması ile oluşan bir çatı örgüttür. Sonuç olarak yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil eden ve yargı görevini icra eden Avukat, hem baroyu hem de Türkiye Barolar Birliğini oluşturan ana unsurdur. Bu ana unsurun da Yargının asli unsuru olduğu ve bunun doğal sonucu olarak Devleti oluşturan erklerden biri olduğu şüphe götürmeyecek kadar açıktır.
İzah edilenler çerçevesinde konuyu sadece bir meslek örgütü olarak değil tüm detayları ile ele alarak olası değişiklik düşüncelerinin daha özverili bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira Baroların zayıflatılmasının özünde yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın yani avukatın zayıflatılması anlamına geleceği gerçeğinin gözden kaçırılmaması gerekir.
Adalet Mülkün, Savunma Adaletin temelidir.
RESİM GALERİSİ