KDV TEVKİFATI HAKKINDA
Değerli Meslektaşlarımız;
Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde KDV TEVKİFATI ile ilgili 1 Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No’lu Tebliğ resmi gazetede yayımlanarak 1 Mart itibari ile uygulamaya girmiş bulunmaktadır.
KDV Kanunu 9. Maddesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye istinaden, 117 Seri No’lu Tebliğ ile avukatlar tarafından bazı kişi ve kurumlara verilen DANIŞMANLIK hizmetleri karşılığında tevkifat yapılması zorunluluğu getirilmişti.
Bu defa resmi gazetede yayımlanan 35 nolu tebliğin 9. Maddesiyle 1 Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.2.13.) bölümü başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.”
Yukarıda yazılı Diğer Hizmetler bölümünün içeriğine bakıldığında 1 nolu KDV Genel uygulama tebliğinde özel olarak belirlenmeyen diğer tüm hizmetlerin 5/10 Kdv tevkifatına tabi tutulacağı açıkça belirtilmiştir.
KDV tevkifatı kısaca ‘’ Kanunda belirlenmiş alıcılara hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin, hizmet alanlarca kesinti yapılarak hizmeti sağlayana değil, vergi dairesine vergi sorumlusu sıfatıyla yatırılmasıdır.’’
Kdv Mükellefi olarak Avukatlık hizmetini sürdüren üyelerimizin 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (BAROLAR KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURULUŞUDUR.) , bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen avukatlık hizmetlerinin 5/10 KDV tevkifatına tabi tutulacağı anlaşılmaktadır.
Yine 1 Nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde fatura toplamı Kdv dahil 1.000,00.-TL tutarı geçmeyen durumlarda Kdv tevkifatı uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde 35 nolu tebliğ ile yapılan değişiklik sonucu;
01/03/2021 tarihi itibariyle Cumhuriyet Savcılıklarına kesilecek CMK ödemelerinde, Baro Başkanlığına kesilecek Adli Yardım ödemelerinde ve diğer sayılan alıcılara kesilecek avukatlık hizmet makbuzlarında ( Makbuz toplamı KDV dahil 1.000,00.-TL yi geçen) 5/10 KDV tevkifatı uygulanacaktır.
Önemle duyurulur.
MAKBUZTEK FATURA SİSTEMİNDE SATIŞ YERİNE TEVKİFAT GİRİLMELİDİR.
1 Mart 2021 tarihi itibariyle geçerli olan KDV Tevkifat oranlarını; Makbuz Türünü Satış yerine, Tevkifat seçtikten sonra KDV Tevkifat Oranı alanına ; yüzde üzerinden (50, 90 vb gibi) yazarak girebilirsiniz.
ÖRNEK ADLİ YARDIM FATURASI (2021 Yılına Ait)